Cum arată declarația lui Crin Antonescu la Securitate

Crin Antonescu și declarația din 1988: între transparență și controverse

Într-un gest rar întâlnit în politica românească, Crin Antonescu, candidatul Coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a decis să facă publică o declarație dată la Securitate în anul 1988. Acest document, obținut de la CNSAS, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă, stârnind un val de reacții și interpretări. Antonescu a subliniat că declarația sa nu conține informații compromițătoare și că nu a existat niciun angajament de colaborare cu fosta Securitate.

„Nu găsesc nimic nepotrivit în interesul presei care a semnalat existența acestei declarații. Mi se pare legitimă curiozitatea de a afla ce conține acest document. Vreau să mulțumesc presei pentru atitudinea corectă și personalităților publice care au luat poziție în acest caz”, a declarat Antonescu înainte de a citi textul declarației.

Conținutul declarației: o poveste despre prietenie și regimul comunist

Declarația prezentată de Crin Antonescu descrie relația sa cu un prieten din copilărie, Costache Ștefan, și evenimentele care au avut loc în toamna anului 1987. Potrivit documentului, Ștefan a încercat să călătorească ilegal la Viena, fiind reținut de autoritățile bulgare și ulterior trimis în România, unde a fost cercetat de miliție și Securitate. Antonescu a relatat că nu cunoștea intențiile prietenului său și că a fost surprins de evenimentele respective.

„Am posibilitatea să exercit influență pozitivă asupra celui în cauză, are încredere în mine, mă consultă. Totuși, pare debusolat, afirmând că, după cele întâmplate, reușita lui în viață nu va mai fi atât de sigură”, se arată în declarația citită de Antonescu.

Reacții și clarificări: o chestiune de integritate

După prezentarea declarației, Crin Antonescu a insistat asupra faptului că documentul nu reprezintă o dovadă a colaborării sale cu Securitatea. „Aceasta a fost declarația, cuprinde doar lucruri pe care cei de la Securitate le cunoșteau. Nu există niciun fel de informație, nicio formă de angajament că aș furniza informații”, a explicat candidatul.

De asemenea, Antonescu a menționat că dosarul său de la CNSAS conține o ștampilă cu mențiunea „neaflat în evidență”, ceea ce confirmă că nu a fost colaborator al Securității. „Nu mă prezint victimă. Era o formalitate, nu mi s-a părut că am suferit ceva special atunci. Este o chestiune cât se poate de clară”, a adăugat acesta.

Contextul descoperirii declarației

Potrivit lui Mădălin Hodor, vicepreședintele CNSAS, declarația a fost descoperită în 2020 și introdusă într-o bază de date a instituției. Hodor a explicat că documentul nu a fost procesat imediat și că CNSAS nu poate căuta informații despre o persoană fără un temei legal. „Declarația nu este o notă informativă. Diferențele sunt clare: o notă informativă are antet, numele ofițerului, indicativul și alte elemente specifice”, a precizat acesta.

O dezbatere politică și morală

Publicarea declarației a generat controverse și speculații în spațiul public. Mihai Demetriade, istoric și consilier superior în cadrul CNSAS, a acuzat că „cineva din Colegiul CNSAS, interesat politic, a manipulat cu bună intenție presa” în acest caz. În același timp, CNSAS a transmis oficial că Antonescu „nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică”.

Crin Antonescu a reiterat că singura sa legătură cu Securitatea a fost în calitate de urmărit. „Am crezut că a trecut vremea șopârlelor”, a scris acesta pe o rețea de socializare, subliniind că a acționat transparent și că a făcut publice toate documentele relevante.

Un test de încredere pentru electorat

Acest episod ridică întrebări importante despre trecutul politic al candidaților și despre modul în care societatea românească se raportează la moștenirea regimului comunist. Într-o perioadă în care integritatea și transparența sunt valori esențiale, gestul lui Crin Antonescu de a face publică declarația din 1988 poate fi interpretat ca un act de curaj sau ca o strategie politică. Rămâne de văzut cum va influența acest eveniment percepția publicului și rezultatul alegerilor prezidențiale din 2025.

Sursa: www.antena3.ro/politica/cum-arata-declaratia-data-de-crin-antonescu-la-securitate-743190.html