Denunț penal împotriva Dianei Șoșoacă pentru lauda adusă lui Ceaușescu.

Denunț penal împotriva Dianei Șoșoacă: o controversă care zguduie scena politică

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a declanșat o acțiune juridică împotriva europarlamentarului Diana Șoșoacă, acuzând-o de promovarea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu. Totul a pornit de la un discurs susținut în Parlamentul European, în care aceasta l-a prezentat pe fostul dictator drept un model de politică externă, afirmând că „nimeni nu l-a egalat vreodată”.

Denunțul, depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, invocă încălcarea articolului 5 din OUG nr. 31/2002, care interzice promovarea publică a cultului persoanelor vinovate de crime împotriva umanității. Potrivit acestui articol, astfel de fapte sunt pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Discursul care a stârnit controverse

În cadrul unei intervenții de aproximativ un minut și jumătate, Diana Șoșoacă a criticat vehement politica externă a Uniunii Europene și a oferit exemplul lui Nicolae Ceaușescu ca soluție pentru strategiile diplomatice. Ea a subliniat că fostul lider comunist a reușit să aducă la aceeași masă Israelul și Palestina, promovând pacea în regiune. Totodată, Șoșoacă a cerut demisia Ursulei von der Leyen, acuzând-o de acțiuni care ar fi dus la „crime în pandemie”.

Mesajul Dianei Șoșoacă a fost perceput de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului ca o încercare de a glorifica figura lui Ceaușescu, ceea ce contravine legislației în vigoare. Reprezentanții Institutului au subliniat că astfel de declarații nu sunt izolate, ci fac parte dintr-un tipar de promovare a unor idei similare în spațiul public.

Reacții și implicații

Acest caz ridică întrebări serioase despre limitele libertății de exprimare și responsabilitatea politicienilor în promovarea unor mesaje controversate. În timp ce susținătorii Dianei Șoșoacă consideră că aceasta și-a exercitat dreptul la opinie, criticii văd în declarațiile sale o glorificare periculoasă a unui regim care a comis abuzuri grave împotriva umanității.

De asemenea, cazul atrage atenția asupra sensibilității subiectelor legate de trecutul comunist al României și a modului în care acestea sunt abordate în discursurile publice. Într-un context european, astfel de declarații pot avea un impact negativ asupra imaginii țării și pot genera tensiuni diplomatice.

Un precedent periculos?

Acțiunea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului ar putea crea un precedent important în ceea ce privește sancționarea discursurilor care promovează cultul personalității unor figuri istorice controversate. Totodată, acest caz evidențiază nevoia de a clarifica limitele dintre libertatea de exprimare și responsabilitatea publică, mai ales în contextul unor funcții politice de rang înalt.

Rămâne de văzut cum va evolua acest caz și ce impact va avea asupra carierei politice a Dianei Șoșoacă, dar și asupra percepției publice privind trecutul comunist al României. Cert este că acest episod a deschis o dezbatere amplă despre memoria istorică și valorile democratice în societatea românească.

Sursa: www.antena3.ro/politica/denunt-penal-contra-dianei-sosoaca-dupa-ce-l-a-laudat-pe-ceausescu-in-parlamentul-european-nimeni-nu-l-a-egalat-vreodata-736578.html