De la generația „sandwich” la familia „transnațională”

„`

Generația Sandwich și Familia Modernă: Provocări și Schimbări

Laura Ionescu este o mamă care își crește singură copilul de 15 ani. Pe de o parte, se simte obligată să aibă grijă de mama ei în vârstă de 80 de ani, care suferă de un deficit de mobilitate, așa cum se simte la fel de obligată să-i asigure băiatului ei o bună educație. Ea și-a adus mama la București să stea împreună, pentru a o putea îngriji mai bine. Numai că lucrurile nu ies întotdeauna cum vrei.

Într-o seară, Laura a încercat să joace un joc de societate alături de fiul ei , implicând-o și pe bunica băiatului. Numai că mama Laurei mai mult se chinuia și nici băiatul nu prea era fericit de cum mergea jocul, așa că familia a încetat să se mai joace împreună. Laura e exponentul tipic al generației sandwich, în creștere odată cu creșterea speranței de viață.

Societatea în Transformare: Dincolo de Familia Tradițională

Alte schimbări la care asistăm:

  • Creșterea „familiilor transnaționale” în care partenerii trăiesc în diferite țări (unul sau chiar ambii părinți muncind în străinătate)
  • Normalizarea divorțului și creșterea numărului de cupluri care preferă parteneriatul civil căsătoriei
  • Tranziția consistentă spre familii mai puțin numeroase decât cele ale generației anterioare
  • Scăderea ratelor de fertilitate și natalitate

Aceste tendințe reflectă schimbările societale influențate de factori precum urbanizarea, migrația, progresele tehnologice dar și normele sociale în evoluție.

Implicațiile Economice și Sociale ale Creșterii Copiilor

Creșterea copiilor, deși dificilă, este plină de satisfacții. Cu toate acestea, poate fi foarte costisitoare atunci când te așezi și faci calculele, arată Clubulcopiilor.ro

Clubulcopiilor.ro a efectuat un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani (până la terminarea liceului) în cadrul unei familii din mediul urban.

Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594 070 RON pentru primul copil și 417 989 RON pentru cel de-al doilea copil. Astfel părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 mil RON pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.

Reflectarea asupra Costurilor: O Perspectivă Demografică

„Domeniul este însă de extremă complexitate, reclamă date numeroase și de mare detaliere, ceea ce poate explica raritatea exercițiilor de determinare și finalizare a costului. Costul creșterii copilului s-a majorat în timp prin includerea de noi componente și prin schimbări survenite în consum și în prețurile bunurilor și serviciilor. El este menționat ca unul dintre factorii reculului natalității în timp prin renunțarea la copil sau preferință pentru copil unic. Nu avem estimații ale costului creșterii copilului în țara noastră dar o privire asupra nivelului și structurii acestuia în alte țări ne oferă o multitudine de informații și date de real interes și unele simple reflecții comparative își pot avea locul”, conchide reputatul demograf român.

Sursa: http://www.corectnews.com/node/148809

„`