Parlamentarii absenți nemotivat vor fi sancționați financiar.

Parlamentarii care absentează nemotivat vor plăti scump!

O nouă lege intrată în vigoare promite să zguduie din temelii obiceiurile de chiul ale parlamentarilor români. Deputații și senatorii care lipsesc nemotivat de la ședințele plenului vor fi sancționați cu 5% din indemnizația lunară brută pentru fiecare absență. Această măsură vine ca un răspuns ferm la lipsa de responsabilitate manifestată de unii aleși, care, în trecut, se mulțumeau să semneze prezența doar pentru a-și încasa indemnizațiile.

Un vot covârșitor pentru responsabilitate

Proiectul de lege a fost adoptat cu o majoritate zdrobitoare: 337 de voturi „pentru”, doar 10 „contra” și 51 de abțineri. Această decizie reflectă o schimbare de atitudine în rândul parlamentarilor, care par să fi înțeles că lipsa de implicare nu mai poate fi tolerată. Totuși, nu toți au fost prezenți pentru a-și exprima opinia, unii parlamentari fiind în grevă, dar semnând totuși prezența pentru a-și asigura veniturile.

Ce înseamnă absența nemotivată?

Conform noii legi, orice neparticipare la activitățile parlamentare desfășurate în sediul Camerei Deputaților sau Senatului, în cadrul programului aprobat, va fi considerată absență nemotivată. Aceasta va atrage automat reținerea a 5% din indemnizația lunară brută. Este o măsură menită să descurajeze chiulul și să încurajeze implicarea activă în procesul legislativ.

Excepții și justificări

Legea prevede totuși posibilitatea de a motiva absențele. Parlamentarii pot solicita liderului de grup sau Biroului permanent să le justifice lipsa, în cazul unor situații neprevăzute. De asemenea, absențele sunt considerate motivate dacă deputatul sau senatorul participă la activități guvernamentale, parlamentare sau se află în concediu medical.

De la 1% la 5%: o sancțiune mai dură

Până acum, absențele nemotivate erau sancționate cu doar 1% din indemnizație, o penalizare considerată insuficientă pentru a descuraja chiulul. Creșterea la 5% reprezintă un semnal clar că toleranța față de lipsa de responsabilitate a ajuns la final. Este un pas important spre responsabilizarea aleșilor și spre recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Un mesaj clar pentru toți parlamentarii

Această lege transmite un mesaj puternic: timpul chiulului a trecut. Alegătorii așteaptă ca cei pe care i-au trimis în Parlament să își îndeplinească atribuțiile cu seriozitate și dedicare. Fiecare absență nemotivată nu este doar o pierdere financiară pentru parlamentari, ci și o pierdere de încredere din partea cetățenilor.

Sursa: www.antena3.ro/politica/parlamentarii-care-lipsesc-nemotivat-de-la-sedinte-vor-fi-sanctionati-cu-5-din-indemnizatie-pentru-fiecare-absenta-741428.html