Nicu Ștefănuţă, primul candidat independent în PE.

Revoluția Tineretului: Nicu Ştefănuţă, Pionierul Independenței în Parlamentul European

Într-o mișcare fără precedent, Nicu Ştefănuţă a reușit să zguduie scena politică europeană, devenind primul candidat independent care pătrunde în Parlamentul European după alegerile din 2024. Cu un total impresionant de 258,401 voturi, echivalentul a 3,04% din sufragii, Ştefănuţă a depășit pragul critic de 3% necesar pentru a-și asigura un loc în acest for legislativ. Aceste cifre reflectă numărătoarea a 98% din voturi, conform ultimelor date furnizate de results.elections.europa.eu.

Impactul său a fost resimțit cu putere în Diaspora, unde 33% dintre românii din Olanda l-au preferat pe Ştefănuţă, acesta obținând 6% din totalul voturilor exprimate acolo. Această victorie nu este doar a lui Ştefănuţă, ci a unei întregi generații. „A fost extrem de complicat. Multe obstacole, multe greutăți. Însă noi am creat un val. Nu a fost vorba despre mine, a fost vorba despre o idee, despre o generație tânără care este mult mai modernă decât restul societății, care visează la mai bine, gândește un pic mai spre viitor, recunoaște schimbările climatice ca o problemă, care luptă pentru drepturi egale şi care îşi dorește un viitor mai verde inclusiv economic”, a declarat Ştefănuţă pentru Antena 3 CNN.

Anterior, Ştefănuţă a servit un mandat în Parlamentul European după alegerile europarlamentare din 2019, candidând inițial din partea USR, pentru ca ulterior să demisioneze în 2023 și să-și anunțe candidatura ca independent. În contrast, Vlad Gheorghe, un alt candidat independent, a obținut 2,46% din voturi. România a trimis 33 de eurodeputați în urma acestor alegeri, cu Alianța PSD-PNL obținând cel mai mare scor, 53%, conform datelor provizorii de la results.elections.europa.eu.

În total, 9,4 milioane de persoane s-au prezentat la urne în data de 9 iunie, marcând un moment crucial pentru viitorul politic al României în Europa. Acest eveniment nu doar că redefinește peisajul politic românesc, dar subliniază și puterea votului independent, demonstrând că schimbarea este posibilă prin forța și voința colectivă a cetățenilor.

Sursa