Fitch a păstrat ratingul României.

Indicatorii economici și finanțari în perspectivă

Indicatorii PIB pe cap de locuitor, de guvernanță și dezvoltare umană sunt peste alte țări din categoria BBB, conform sursei citate. În direcția opusă cântăresc, conform Fitch, deficitele gemene (bugetar și de cont curent), istoricul slab privind consolidarea fiscală, rigiditățile bugetare.

Deficitul bugetar estimat pentru următorii ani

Deficitul bugetar va continua să crească, cu o estimare pentru 2023 de 6,1% din PIB, practic neschimbat din 2022 și peste ținta guvernamentală de 4,4% din PIB. Fitch estimează un deficit de 6% din PIB în 2024 și 6,4% în 2025. Există însă speranțe pentru o consolidare fiscală pe termen mediu, susținută de reintroducerea regulilor fiscale ale UE.

Previziuni de creștere a datoriei publice

Datoria publică va depăși cu mult 50% din PIB, ajungând la 53,3% în 2025. Creșterea economică este estimată la 3% pentru 2024 și 2025, iar marile intrări de fonduri europene vor rămâne motoarele principale de creștere și investiții pespectiv.

Riscurile creșterii pensiilor

Creșterea pensiilor, care ar urma să aibă loc după recalculare, reprezintă un risc pentru finanțele țării pe termen mediu, mai ales în contextul stabilității politice prezentate de coaliția PSD și PNL în pregătirea pentru alegerile de anul acesta.

Inflația în crescendo

Există riscuri ca inflația să urce, cu estimări de 5,1% pentru 2024 și de 3,5% pentru 2025. Această tendință ar putea accentua incertitudinile economice.

Deficitul de cont curent în context regional

Deficitul de cont curent, unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, este așteptat să se stabilizeze la 5-7% din PIB în 2023.

Noul impozit și impactul acestuia asupra băncilor mici

Sistemul bancar este bine capitalizat și profitabil, însă băncile mici vor fi afectate semnificativ de impozitul pe cifra de afaceri introdus din 2024.

Sursa: CorectNews